Preloader image SOCIALSTART

SocialStart Traineeship

voor startende sociaal ondernemers

Je bent afgestudeerd of al een tijdje aan het werk, maar merkt dat er iets knaagt. Je wilt eigenlijk werk doen met meer impact. Je wilt iets verbeteren, snel beslissen, fouten oplossen en risico’s nemen. Je wilt ondernemen, maar dan wel zo dat anderen er echt iets aan hebben. SocialStart is er voor jou. Met het SocialStart traineeship wordt je in een halfjaar opgeleid en begeleid tot sociaal ondernemer. Dat kan met jouw eigen plan voor een onderneming óf gekoppeld aan een maatschappelijke organisatie met ondernemende ambities. SocialStart selecteert, matcht, verzorgt opleiding en betrokken begeleiding.

Als SocialStarter…

  • ben je ondernemend van aard en een doorzetter
  • wil je het verschil maken
  • zit je niet bij de pakken neer maar denkt: hoe dan wel?
  • ben je (ongeveer) tussen de 25 en 35 jaar oud
  • ben je sociaal ondernemer in de dop

Hoe het werkt:

Aan de slag bij een organisatie:

Je solliciteert op één van de vacatures die twee maanden voor de start van de nieuwe ronde online verschijnen. Als je na de selectiedag een match hebt met een organisatie, dan doe je samen met de organisatie mee aan het bootcamp van SocialStart. Blijft het plan na een week schaven en aanpassen overeind tegenover een deskundige jury? Dan ga je een half jaar lang 3 à 4 dagen in de week aan de slag als SocialStarter. Je werkt het plan uit en begint, samen met de maatschappelijke organisatie, een sociale startup. Kennis van (sociaal) ondernemen is niet noodzakelijk. Idealen en doorzettingsvermogen wel.

Aan de slag met je eigen plan:

Je “solliciteert” met jouw eigen idee voor een sociale onderneming. Wij kijken zorgvuldig naar je plan: wat wil je doen, waarom, en hoe zorg je voor inkomsten uit de markt zodat het een onderneming wordt? Als we geloven in de kans van slagen, dan nodigen we je uit voor een gesprek op de selectiedag. Vervolgens gaat het proces hetzelfde als bij trainees die met een organisatie aan de slag gaan: bootcamp, jury, en vervolgens: aan de slag. We gaan ervan uit dat je 3 à 4 dagen in de week aan je onderneming kunt besteden, inclusief de opleiding op vrijdagen.

Het traineeship loopt twee keer per jaar, met per ronde 10 trainees en 10 plekken. De rondes starten in oktober en april.

SocialStart biedt jou:

  1. een bootcamp in samenwerking met ACE VentureLab, waarbij de basis van je businessplan in een week staat.
  2. elke vrijdag masterclasses van experts over financiën, onderhandelen, leiderschap, marketing, pitchen, en nog veel meer.
  3. persoonlijke ondersteuning in de vorm van intervisie en coaching,
  4. de kans een maatschappelijke organisatie van binnenuit te leren kennen.
  5. de kans je eigen onderneming of baan te creëren!

Vergoeding en kosten:

Als trainee bij een organisatie ontvang je een vergoeding van 3.000,- euro voor zes maanden. Als individuele ondernemer ontvang je de vergoeding niet en betaal je zelf de opleidingskosten van 4.300,- euro. Zijn deze kosten een bezwaar om mee te doen met SocialStart dan bestaat de mogelijkheid om voor een deel van deze kosten een beurs bij SocialStart aan te vragen.

Over de betaling van de vergoeding: als je doorgaat als trainee na het bootcamp schrijf je je in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Dat is immers wat je nu bent. Tijdens het SocialStart-traject factureer je in drie delen de vergoeding van € 3.000,- (ex btw) aan SocialStart.

Solliciteren

Bekijk de vacatures voor de nieuwe ronde en meld je aan voor de informatieavond. Op deze pagina vind je meer informatie over solliciteren en de FAQ.

Belangrijke data voor ronde V: oktober 2017 – maart 2018

1 augustus: open voor sollicitaties! Vacatures van organisaties staan online & je kunt ook je eigen plan uploaden
30 augustus: informatieavond, 20.00-22.00 uur, locatie: Amsterdam (centrum)
9 september: sluitingsdatum sollicitaties
20 september: selectiedag, 9.00-16.00 uur
29 september: SocialStart Slotevenement ronde IV! (14-17 uur)
2 oktober: startdag SocialStart Traineeship ronde V!
9-13 oktober: bootcamp, een week lang, fulltime

vacatures ronde V