Preloader image SOCIALSTART

SocialStart Traineeship

voor maatschappelijke organisaties

Maatschappelijke organisaties willen steeds vaker aan de slag met sociaal ondernemerschap. Bij nieuwe projecten of het omvormen van bestaande onderdelen van de organisatie wordt gekeken hoe er geld uit de markt kan worden gehaald. Het project wordt een onderneming die financieel zelfvoorzienend kan zijn, en tegelijk het sociale doel van de organisatie nastreeft. Hoe doe je dat?

SocialStart koppelt jonge mensen (25-35) met ondernemende kwaliteiten aan maatschappelijke organisaties met zo’n SocialStart-vraag. Als trainee gaat hij/zij zes maanden aan de slag om een sociale onderneming te beginnen met een gezond verdienmodel. SocialStart selecteert, matcht, begeleidt en verzorgt relevante en praktische masterclasses over alle facetten van (sociaal) ondernemerschap. 

Het traineeship loopt twee keer per jaar, met per ronde 10 trainees en 10 plekken. De rondes starten in oktober en april.

Hieronder staat informatie voor organisaties die een SocialStarter in huis willen. Geïnteresseerd om mee te doen als trainee? Ga dan hierheen.

Is SocialStart iets voor uw organisatie?

Wat is uw SocialStartvraag?

 • Werkt u bij een maatschappelijke organisatie en wilt u meer inkomsten uit de markt halen?
 • Ligt er al een tijd een idee voor een onderneming op de plank, gelieerd aan uw organisatie, maar heeft u niet de tijd of de kennis om het uit te proberen?
 • Of heeft u juist geen enkel idee, maar haalt u graag nieuwe ideeën in huis?
 • Wilt u meer ondernemend te werk gaan?

Is SocialStart iets voor uw organisatie? We maken graag een afspraak.

Een goede SocialStartplek:

 • beoogt sociale of duurzame impact door middel van ondernemerschap.
 • gaat over het ontwikkelen van een goed en zelfstandig verdienmodel.
 • heeft urgentie voor de organisatie: die vindt het belangrijk dat er een goede onderneming komt.
 • kent een besluitvaardige betrokkene vanuit de organisatie.

Waar is SocialStart actief?

Vanaf 2016 kunnen organisaties uit de hele randstad meedoen. De selectie, bootcamp en masterclasses vinden nog wel (grotendeels) plaats in Amsterdam, op een locatie in het centrum die met OV goed te bereiken is. Deze organisaties gingen u voor:
19_orgs_1500

Wat kost een SocialStarter?

 • De kosten voor een SocialStart-trainee bedragen 7.900,- euro. Hiermee dekken we de werving, selectie, bootcamp, masterclasses, begeleiding, de vergoeding voor de trainee en alles wat er verder bij SocialStart komt kijken.
 • Indien dit bedrag een obstakel vormt, bestaat de mogelijkheid om een beurs aan te vragen bij SocialStart t.w.v. 3.000,- euro.
 • Vergoeding: de trainee krijgt voor het traject van 6 maanden een vergoeding van 3.630,- euro (incl. btw). Dit is al opgenomen in het bovengenoemde bedrag. Uitbetaling: een SocialStarter schrijft zich in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel, en factureert de vergoeding via SocialStart.

Resultaten uit het verleden

Gestart in 2014 hebben er nu 4 rondes plaatsgevonden van het SocialStart Traineeship met in totaal 44 SocialStarters bij 27 deelnemende organisaties. Hieruit zijn 17 sociale startups voortgekomen. Daarnaast zijn er bij organisaties projecten ontstaan met een eigen verdienmodel, waar de organisatie zelf mee verder kan. De vijfde ronde is nu volop aan de gang met 11 SocialStarters bij 11 organisaties. Benieuwd naar eerdere SocialStart-plekken en de ondernemingen die eruit voortkwamen? Kijk hier.

Belangrijke data voor ronde V: oktober 2017 – maart 2018

Juni / juli 2017: open voor nieuwe opdrachten. Neem contact op!
1 augustus 2017: solliciteren, vacatures van organisaties staan online
30 augustus: informatieavond, 20.00-22.00 uur. Locatie: Amsterdam (centrum)
9 september: sluitingsdatum sollicitaties
20 september: selectiedag, 13.00-16.30 uur

2 oktober: start SocialStart Traineeship ronde V!
2-6 oktober: bootcamp voor trainees, opdrachtgever aanwezig op vrijdag 6 oktober

plekken & resultaten