Preloader image SOCIALSTART

Oud & thuis in de bieb – Bibliotheek Utrecht

Zorg dat de Bibliotheek Utrecht ouderen kan blijven helpen zich thuis te voelen in hun (digitale) omgeving, nu en in de toekomst.

Bij de Bibliotheek staat de deur voor iedereen open. Je komt er om te halen, te delen en om je te verbinden met een grotere wereld. Je kunt er ongestoord verblijven, werken, rondneuzen en discussiëren. En natuurlijk lenen we ook boeken uit. Met 1,3 miljoen bezoekers, 70.000 leden, 2,6 miljoen uitleningen en meer dan 1.000 activiteiten per jaar is de Bibliotheek Utrecht de meest bezochte publieke voorziening in de stad.
Het is een geweldige tijd om voor de Bibliotheek te werken. De wereld verandert, en wij veranderen mee. We stellen onszelf doorlopend de vraag: wat is onze taak, welke rol willen we spelen in de maatschappij?
Wat is er aan de hand:

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het navigeren is in de huidige snelle en digitale samenleving: hoe zoek ik iets op op de computer, waar vind ik passende zorg, hoe regel ik mijn financiële zaken, wat is er te doen in de buurt?

Maar: je bent nooit te oud om te beginnen! En de Bibliotheek Utrecht maakt het ouderen in de buurt zo makkelijk mogelijk. Vanuit het programma ‘Ouderen in de Wijk’ verzorgen we inloopochtenden, vragenuurtjes, digi-cursussen, en waar nodig verwijzen we door naar sociale partners in de wijk.

Met de toenemende vergrijzing en de noodzaak voor ouderen om steeds langer thuis te wonen wordt het programma ‘Ouderen in de Wijk’ alleen maar belangrijker. We willen het dan ook graag blijven draaien als straks in 2020 de subsidie stopt.

Hoi, mijn naam is Lotte. Ik ben van oorsprong antropoloog, maar ik ben in de afgelopen jaren vooral werkzaam geweest in de media- en communicatiesector. Dat was superleuk, maar ik begon toch steeds meer te verlangen naar maatschappelijk relevant werk. Iets waarbij ik direct wat voor mensen kan betekenen. Om die reden ben ik via Social Start aan de slag gegaan bij de Bibliotheek Utrecht.

Bij de bibliotheek heb ik voor het project ‘Ouderen in de Wijk’ onderzoek gedaan naar een manier om het project duurzaam en toekomstbestendig te maken. Tijdens dit onderzoek heb ik mij verdiept in de programmering en communicatie naar de doelgroep.

Het plan dat hieruit is ontstaan, is het inzetten van een groep Ouderen Ambassadeurs voor ouderen programmering. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in de invulling, organisatie en promotie van dit programma. Dankzij nieuwe kennis die ik door Social Start heb opgedaan, over onder andere social design, vrijwilligersmanagement en natuurlijk sociaal ondernemen in het algemeen, heb ik nu een eerste versie van het project kunnen opzetten. Bij succes wordt dit in alle relevante wijkbibliotheken van Utrecht uitgezet en mogelijk zelfs in de andere steden waar dit project wordt uitgevoerd.

Ik heb bij Social Start veel geleerd over sociaal ondernemerschap. Ik zou iedereen die overweegt om de overstap te maken naar deze sector aanraden om ook eens met ze te gaan praten!