Preloader image SOCIALSTART

Het Wereldhuis

SocialStarter: Jeske Jongerius

Het Wereldhuis is een centrum voor informatie, advies, scholing en cultuur voor mensen zonder verblijfsvergunning. Het Wereldhuis is een plek om even niet afhankelijk van anderen te zijn. Hier kan iedereen zelf actief worden.

De opdracht: bedenk een dienst of onderneming voor betaling zonder papieren

Om mee te kunnen doen in de Nederlandse samenleving wordt het steeds belangrijker om toegang te hebben tot een bankrekening en digitaal betaalverkeer. Op steeds meer plekken kun je alleen betalen met pinpas, creditcard of iDeal. Voor openbaar vervoer is een chipkaart nodig, en mensen die een ander steunen doen dit bijna alleen nog maar online. Heb je geen paspoort, dan heb je geen bankrekening, en hoor je er bij voorbaat al niet bij.

Maar:

In Kenia betalen mensen met sms
Deze nieuwe bank – Bunq – maakt betalen wel heel makkelijk
Wat te denken van de betaaljas voor dak- en thuislozen

Dat geeft te denken: zijn er manieren te ontwikkelen waardoor ook ongedocumenteerde wereldburgers volwaardig mee kunnen doen, met een bankpas of betaalapp?

Aan de SocialStarter de opdracht om een dienst of onderneming op te zetten waarmee mensen zonder papieren toch beschikking krijgen over een bankpas/ bankrekening/ digitale manier van betalen. Je lost een probleem op en vraagt op een positieve manier aandacht voor het probleem van papierloos zijn in Nederland. Je denkt na over een verdienmodel, zodat je een dienst ontwikkelt die staat voor de lange termijn.

Logo Wereldhuis
www.wereldhuis.org

Jeske Jongerius

Hoi, ik ben Jeske, van huis uit cultureel antropoloog en sinds een paar maanden SocialStarter bij Het Wereldhuis. Vanuit mijn studie en werkervaring vind ik het ontzettend interessant om vanuit de belevingswereld van groepen mensen op zoek te gaan naar oplossingen die aansluiten op hun situatie.

Voor Het Wereldhuis ben ik op dit moment op zoek naar manieren om voor ongedocumenteerden een digitale betaalservice op te zetten, waardoor zij op een veilige manier kunnen betalen, sparen, enzovoorts. Basale voorzieningen waar wij niet eens meer bij stil staan, maar die hun levens een stukje eenvoudiger en overzichtelijker kunnen maken.

Het inleven in de mensen met wie ik spreek, het sparren met interessante partijen, innovatieve oplossingen bedenken en steeds op zoek gaan naar nieuwe aanknopingspunten, is wat mij in het SocialStart Traineeship drijft. Dat ik daarbij ondersteund en aangemoedigd wordt door de andere SocialStarters, is wat dit programma extra waardevol maakt.