Preloader image SOCIALSTART

Het sociale lunchrestaurant

Breng deze inspirerende werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking weer tot bloei.

De Raphaëlstichting is een antroposofische zorginstelling die woon- en werkgelegenheid biedt aan mensen met een verstandelijk beperking. Er werken 1500 medewerkers op diverse locaties in Noord- en Zuid-Holland voor 1200 cliënten van alle leeftijden. Bij de Raphaëlstichting staan zinvol werk voor cliënten en duurzame, ambachtelijke producten voorop. Amsterdammers kennen misschien Bakkerij Iambe, een initiatief van de Raphaëlstichting. Maar er gebeurt veel meer: onder begeleiding van enthousiaste vakmensen wordt er brood gebakken, koffie geserveerd, graan gemalen, ijzer gesmeed, schapen geschoren, tractor gereden, en nog veel meer. Breidablick, in Middenbeemster, is één van de locaties van de Raphaëlstichting, waar zo’n 100 cliënten wonen en werken.

Wat is er aan de hand?
Sinds kort is Middenbeemster een geweldige plek rijker. De Kosterij een prachtig monumentaal pand, met een lunchroom en winkel waar cliënten van Breidablick werken. Ze zijn aan de slag in de keuken of de bediening en verkopen ambachtelijke producten in de winkel, veelal gemaakt door cliënten van de Raphaëlstichting.
De onderneming is met ambitie opgezet, maar op dit moment ligt de bedrijvigheid en aanloop bij het bedrijf echter nog te laag. Wat ook voor de deelnemers en begeleiders een te weinig uitdagende werkvloer oplevert. Er is een stevig en creatief plan nodig om hier verandering in te brengen en De Kosterij toekomstbestendig te maken. Het is vooral belangrijk te kunnen blijven voorzien in zinvol werk en dagbesteding voor de cliënten, waardoor zij bijdragen aan de samenleving.

Aan jou de opdracht

Stel een goed ondernemingsplan op met een duidelijke koers voor het bedrijf. En ga hiermee aan de slag. Hoe profileer je De Kosterij, wat is de koers voor de komende jaren, welke nieuwe klantgroepen spreek je aan, welke veranderingen zijn financieel gezien nodig? Hierbij krijg je als ondernemer veel ruimte. Het bieden van een zinvolle werkplek, waar cliënten iets bijdragen aan de samenleving is prioriteit. Er is dus ook ruimte voor een andere invulling van De Kosterij dan een lunchroom en winkel. Op dit moment wordt er in het pand bijvoorbeeld een plastic recyclingwerkplaats opgezet, wat bijdraagt aan een urgente maatschappelijke kwestie en veel nieuwe mogelijkheden biedt tot verbinding.

Het streven is om met De Kosterij een onderneming neer te zetten die op zijn minst break even draait en idealiter ook winst gaat maken. Word jij de nieuwe ondernemer van de Kosterij die er een bruisende plek in Noord-Holland van maakt?

Bij deze opgave wordt je ondersteund door de Raphaëlstichting, bijvoorbeeld in het neerzetten van een nieuwe frisse huisstijl voor communicatie en PR. Maar ook voor andere vragen kun je er terecht, over het opzetten van een businessplan, of het werken met mensen met een verstandelijke beperking. Verder is de Raphaëlstichting voornemens om na een succesvol SocialStart-traject de samenwerking te verlengen met in ieder geval een half jaar in vaste dienst. Andere termijnen zijn t.z.t bespreekbaar. De hoop is een duurzame samenwerking op te zetten.

Wie ben jij?

De Kosterij is gebaat bij nieuwe ondernemende energie die de mogelijkheden heeft om out of the box te denken, en met creatieve ideeën een gezonde onderneming kan neerzetten. Daarom zijn we op zoek naar een energiek persoon met affiniteit voor sociale werkomgevingen en een flinke portie lef en creativiteit. We zoeken een ondernemer, die kan verbinden, innoveren en gasgeven. Iemand die ook op financieel gebied de omslag voor de Kosterij kan maken. Ervaring in de zorg is niet nodig, het is vooral belangrijk dat je in staat bent te luisteren naar feedback van de zorgbegeleiders.