Preloader image SOCIALSTART

De OBA als Huis van Alle Talen

Zet tenminste 3 nieuwe samenwerkingen op met partnerorganisaties gericht op een specifieke doelgroep, zodat alle Amsterdammers kunnen meebouwen aan de collectie van de OBA.

Sinds 1919 is de OBA de plek waar Amsterdammers komen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Waar dit in de 20ste eeuw in bibliotheken vooral gebeurde met boeken, vraagt de 21ste eeuw om meer leervormen en een breder aanbod. De OBA zet zich in voor een Amsterdam waar iedereen de kans krijgt om kennis en vaardigheden te verwerven, om actief deel te nemen aan het maatschappelijk leven, talenten te ontplooien, kortom: om je leven te verrijken. Met 3,5 miljoen bezoekers en 7000 activiteiten per jaar is de OBA de plek van de stad om elkaar te ontmoeten. En zeker niet alleen in het centrum, maar ook in de wijken. Van, voor en door de bewoners.
Binnenkort bestaat de OBA 100 jaar. Bij de voorbereidingen van een openbare leeszaal en bibliotheek aan het begin van de vorige eeuw waren bijdragen van Amsterdamse burgers heel belangrijk. Nu het besef groeit dat een ‘neutrale’ collectie niet bestaat, is het verlangen ontstaan om weer terug te keren naar dit bijzondere onderdeel in de wordingsgeschiedenis van de OBA.
Om ook in de komende 100 jaar relevant te blijven voor de stad en haar inwoners is het essentieel dat de Amsterdammers weer een structurele rol krijgen in de collectievorming en vorming van programma’s & activiteiten in de OBA. Amsterdammers gaan weer een rol spelen bij de samenstelling van de OBA-collectie, door actief mee te helpen met het ambitieuze plan om de belangrijkste boeken in alle talen die in de stad worden gesproken en gelezen bij elkaar te brengen. De stad telt op dit moment 180 nationaliteiten, en er worden 360 talen gesproken. Als de stad verandert, verandert de OBA mee.
Een superdiverse stad als Amsterdam kent tal van netwerken, communities, initiatieven van mensen die zich hebben verenigd rondom een bepaalde taal of cultuur. Dit kan gaan om moderne talen (Frans, Swahili, Punjabi), dode talen (Latijn, Gotisch), maar ook andersoortige talen die nauw verbonden zijn met specifieke subculturen of doelgroepen, bijvoorbeeld gebarentaal of straattaal.
De OBA is op zoek naar samenwerkingen met juist dit soort netwerken, partners en organisaties, en wil hen uitnodigen om de veeltalige collectie en programmering te verrijken. Door de samenwerking met deze partners aan te gaan ontstaat er een constante wisselwerking tussen de OBA, haar collectie/programma en het publiek. Waardoor het aanbod relevant blijft voor alle Amsterdammers en de OBA kan leren van haar publiek.

Aan jou de opdracht

… om tijdens jouw traineeship minimaal 3 samenwerkingen te ontwikkelen en daarmee meteen een stevig framework te ontwikkelen voor dit soort samenwerkingen in de toekomst. Het gaat daarbij niet alleen om het opbouwen van de collectie, maar ook om het ontwikkelen van creatieve en nieuwe manieren om dit nieuwe onderdeel van de collectie toegankelijk te maken voor het publiek van de OBA en de achterban van je samenwerkingspartners. Denk aan programmering: exposities, optredens, cursussen, lezingen, debatten, festivals. Maar we dagen je uit om nog breder te denken.

Belangrijk hierbij:
– ontwikkel een manier van samenwerken waarbij de betrokken netwerk/organisatie echt de ruimte krijgt om zelf iets op te zetten of bij te dragen, op een manier die bij hen past.
– zorg voor een passende zakelijke structuur: wie is eigenaar, wie heeft het eindoordeel, binnen welke kaders, wie is verantwoordelijk voor wat?
– zorg voor een heldere financiële structuur, zodat niet voor ieder nieuw onderdeel aan de collectie opnieuw subsidie hoeft te worden aangevraagd (denk aan een heldere verdeelsleutel, advies omtrent terugkerende kosten etc.).
– de OBA gaat niet voor een eenmalige samenwerking, maar voor een blijvende relatie met het netwerk zodat de collectie actueel blijft. Denk dus goed na over hoe de samenwerking duurzaam in te richten is.
– Je ontwikkelt dit framework voor samenwerkingen in de praktijk. Het doel is om al tijdens het traineeship verschillende samenwerkingen op te zetten en voor het einde van je traineeship met minimaal 1 samenwerking naar buiten te treden met een mooi publieks programma.

Jij:

…bent een netwerker: je bouwt gemakkelijk een groot netwerk op en treedt graag naar buiten. Je staat ervoor open om je eigen netwerk binnen relevante subdoelgroepen aan te spreken of in te zetten waar mogelijk. Je houdt van samenwerken, en zoekt dat van nature op. Je hebt ervaring met het organiseren van evenementen en/of publieksgerichte projecten in samenwerking met partnerorganisaties. Je hebt een open, heldere en constructieve manier van communiceren.
Je hebt interesse in actualiteit, kunst & cultuur en in de stad. ervaring & affiniteit met projectmatig werken. Je bent leergierig, gericht op persoonlijke ontwikkeling, ontvankelijk voor feedback, zelfredzaam, flexibel, analytisch, kritisch.