Preloader image SOCIALSTART

Een nieuwe plek om te leren en te werken

Zorg dat twee leerwerkbedrijven van Cordaan, in hout en transport, een vliegende start maken op hun nieuwe locatie. Met nieuwe diensten en nieuwe kansen voor werknemers.

Cordaan is er voor iedereen die zorg, ondersteuning of begeleiding nodig heeft. Voor ouderen met dementie of lichamelijke ongemakken, voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en voor mensen met psychische problemen. Als één van de grootste zorgorganisaties van Amsterdam biedt Cordaan jaarlijks 20.000 mensen voor een langere of kortere periode zorg vanuit 120 locaties en 60 thuiszorgteams in alle wijken van Amsterdam en daarbuiten. Dat doen we met bijna 5.400 medewerkers, ruim 2.000 vrijwilligers, en in samenwerking met veel verschillende partners.

Wat is er aan de hand?
Bij Cordaan horen verschillende leerwerkbedrijven: plekken waar mensen met een arbeidsbeperking onder goede begeleiding aan de slag gaan. Een goed voorbeeld is TransTech: een stoere werkplek waar wordt gewerkt aan auto’s, boten en die transportklussen uitvoert, zowel over de weg als over het water. Een ander leerwerkbedrijf is de Houtwerkplaats, waar handgemaakte houten meubelen en accessoires worden vervaardigd.

Eind 2018 betrekken TransTech en de Houtwerkplaats een nieuwe locatie aan de Keienbergweg in Amsterdam Zuidoost. Deze verhuizing biedt tal van kansen: om beter vindbaar te zijn, een uitnodigende open uitstraling te hebben. En ook mogelijkheden: voor samenwerkingen met de buurt, voor nieuwe initiatieven, en nieuwe businessmodellen. De wens is dat de nieuwe locatie nieuw werk oplevert voor de leerwerkbedrijven waardoor medewerkers vaker in aanraking komen met de ‘gewone’ samenleving, en straks makkelijker de stap kunnen maken naar regulier werk.

 

Zorg en ondernemen is geen vanzelfsprekende combinatie. Ik ben Iona en binnen SocialStart werk ik daarom aan ondernemerschap binnen de muren van een leerwerkbedrijf van Cordaan.

Door bezuinigingen en een toenemende focus op de participatiemaatschappij zullen zorgorganisaties op een andere manier haar bestaansrecht gaan positioneren. Toch begint het erop te lijken dat het tij binnen deze niet-commerciële instellingen begint te keren.

Binnen Cordaan heb ik eerst een tijd verkent of ik iets nieuws moest opzetten om producten of diensten te verkopen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om ondernemerschap te brengen binnen een bestaand proces: het werven van werkzaamheden voor het leerwerkbedrijf.

Ik ben ervan overtuigd dat deze stap een positieve impact zal hebben. Door het volgen van een aantal stappen tijdens het wervingsproces, kunnen vraag en aanbod van markt en deelnemers bij elkaar komen op een efficiënte manier. De werkzaamheden zullen hierdoor een economische of sociale bijdrage leveren aan de maatschappij én Cordaan.

Mijn grootste uitdaging is de hoge werkdruk van medewerkers en zorgen dat iedereen achter de plannen staat. Mijn grootste ondernemers les is: goede ideeën en cijfertjes zijn belangrijk voor ondernemers, maar stakeholders management is het allerbelangrijkst.