Preloader image SOCIALSTART

Stichting Zooi

SocialStarter: Nelleke van Erven

Een jaar geleden ontstond de droom om in de Utrechtse wijk Overvecht een organisatie op te zetten om meer werkgelegenheid en een betere leefomgeving te creëren. Wat als mensen uit de wijk hun eigen flat en directe leefomgeving schoonhouden én daarvoor betaald krijgen? Het geld dat verdiend wordt blijft in de wijk, er wordt werkgelegenheid gecreëerd en armoede verminderd. Mensen zullen betrokken raken bij de staat van de flat, omdat ze zelf verantwoordelijk zijn en er zal een community van bewoners ontstaan. Mensen zullen elkaar gaan aanspreken op gedrag dat een vervuilende uitwerking heeft op de openbare ruimte en de flat. Uiteindelijk zal de leefruimte schoner worden, zullen mensen meer met elkaar verbinden en trots zijn op de plek waar ze wonen!

www.academievandestad.nl

Hi, mijn naam is Nelleke. Na een paar jaar in de evenementenbranche te hebben gewerkt, ging het gebrek aan maatschappelijke relevantie in mijn werk me tegenstaan. Toen ontdekte ik SocialStart!

In opdracht van de gemeente Utrecht start ik een nieuwe stichting op: Stichting Zooi. Deze organisatie biedt buurtbewoners de gelegenheid om hun eigen leefomgeving te verbeteren én daar geld mee te verdienen.

In een pilot van een jaar gaan bewoners van een flat in Utrecht Overvecht aan de slag om hun eigen leefomgeving schoner en daarmee leefbaarder te maken. Wij willen dat mensen trots zijn op hun omgeving en zijn ervan overtuigd dat als hun buurt eenmaal netter is, de bewoners er samen voor gaan zorgen dat het ook zo blijft.

Mijn grootste uitdaging is het motiveren en activeren van de bewoners. Zij maken het project tot een succes. Door veel met bewoners in gesprek te gaan, ga ik er voor zorgen dat we op een prettige manier kunnen samenwerken. Bij gebleken succes, willen we het concept ook op andere gebouwen en gebieden in Utrecht gaan toepassen.