Preloader image SOCIALSTART

Over crowdfunding, marketing en drijfveren

Door SocialStarter Danielle van Oosten

Het begin van het nieuwe jaar stond voor Social Start in het teken van twee interessante masterclasses. Nadat we elkaar hadden verteld over onze kerstvakantie, die voor de meeste bestond uit familie, feest, slapen en even niet nadenken over businessplannen en verdienmodellen, kon iedereen er weer met een frisse blik tegenaan. De ochtend stond geheel in het teken van crowdfunding onder begeleiding van Gijsbert Koren van Douw&Koren.

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij je mensen geld vraagt om jou ondernemingsplan te kunnen waarmaken. Om zo min mogelijk als zielig iemand over te komen die geld nodig heeft, kun je in ruil voor een gift een leuke beloning geven. Dit kan bijvoorbeeld het product zijn dat je dankzij de gift kunt gaan produceren of een dienst die te maken heeft met de onderneming die jij op wilt gaan zetten. Een aantal SocialStarters denkt er over om doormiddel van crowdfunding een deel van de opstartkosten van hun bedrijf te financieren, dus de masterclass hierover werd dankbaar ontvangen.

Eén van de belangrijkste dingen bij crowdfunding is planning. De daadwerkelijke crowdfund periode is vaak kort en daarom is het belangrijk dat je alle stappen van te voren hebt bedacht en de potentiele donateurs alvast warm gemaakt hebt. Een voorbeeld van een succesvolle crowdfundcampagne is die van de Kromkommer. Zij betrokken van te voren al hun doelgroep om mee te denken over hoe de campagne het meest succesvol zou zijn. Zij creërde in korte tijd een ware krommunity en kregen een groot deel van Nederland mee met hun campagne. Verder gaf Gijsbert ons nog nuttige informatie over welke crowdfundplatforms er zijn, waar je op moet letten als je kiest voor zo’n platform maar ook waarop je moet letten als je er voor kiest om zonder platform te crowdfunden.

blog danielle

Na een heerlijke lunch verzorgt door Cordaan (helaas zonder kromkommers), stond voor de middag de masterclass klantrelaties door Arnoud van der Kolk op het programma. Hoe kun je klanten vinden en aan je binden? Voor mij een belangrijke vraag!

In september ben in gekoppeld aan Kringloopbedrijf de Lokatie. Mijn opdracht was om de omzet van het bedrijf te verhogen. Hoe ik dat gedaan heb? Ik heb in een leegstaand pand van de Lokatie, een pop-up store geopend waarin naast producten van de Lokatie ook producten van andere sociale ondernemingen verkocht worden. Zo kun je er biertjes van de Prael kopen, lampen van The Upcycle, doosjes van Firma Koos, en nog veel meer.

Nu de winkel er staat, is het belangrijk dat er ook veel klanten komen dus ik zat op het puntje van mijn stoel voor de masterclass. Stiekem hoopte dat de masterclass mij op een presenteerblaadje zou geven wat ik moest doen om meer klanten naar de winkel te trekken maar wat ik de afgelopen maanden heb geleerd is dat een succes van een onderneming mede wordt bepaald door het unieke karakter er van. Het verhaal waarom juist jij deze onderneming hebt, is wat mensen aanspreekt. Toch hoop je soms dat er voor problemen waar je tegenaan loopt één simpel antwoord is dat iemand je in een masterclass even uitlegt, hoewel je heus wel weet dat vanwege het bovenstaande dat dus nooit waar kan zijn.

Gelukkig gaf Arnoud ons wel de nodige handvatten om tot een gedegen marketingplan te komen. Zo gaat marketing in eerste instantie om het verkrijgen van een preferente breinpositie bij de klant. Bij alle producten en diensten die je kunt aanschaffen, heeft men een top drie in zijn hoofd. Bijvoorbeeld als je nieuwe meubels wilt kopen, denk ik als eerst aan de Ikea. De truc is om te zorgen dat jouw product of dienst in de top drie van het brein van jouw potentiele klant komt te staan. Om dit te bereiken is het belangrijk om je bedrijf te definiëren in drie kern kenmerken. Deze drie kenmerken moeten telkens weer terug te herkennen zijn in je marketing. Verkoop kun je ook wel zien als het spel tussen het product dat je hebt en de mensen waarbij het aansluit. Het is echter niet zo dat je alleen een product verkoopt maar ook je filosofie achter het product. Neem de dingen waarin jij gelooft als vertrekpunt van je marketing.

Dit gezegd hebbende, wil ik deze blog afsluiten met de start van mijn marketing campagne. Mijn filosofie en de dingen waarin ik geloof:

Ik geloof dat elk individu kwaliteiten bezit en op zijn eigen manier in staat is de wereld een beetje beter te maken. Je kunt de wereld verbeteren door in ontwikkelingslanden arme mensen te helpen maar je kunt ook al een wereld van verschil maken in ons eigen kleine kikkerlandje. Een klein gebaar of een simpele handeling kan er al voor zorgen dat er een grote verandering teweeg wordt gebracht. Zo maakt iedereen die bij de pop up winkel Andersom iets koopt, de wereld een stukje mooier. Ieder product dat bij Andersom te koop is, is namelijk op haar eigen manier een wereld verbeteraar. De producten van ondernemingen die je kunt vinden bij Andersom dragen bij aan een betere wereld omdat:

  • Ze mensen een kans bieden die niet bij een reguliere werknemer aan de slag kunnen.
  • Ze producten maken van hergebruikt materiaal
  • Het tweedehands zijn die nog prima een ronde mee kunnen
  • Ze zoveel mogelijk biologische of Fairtrade ingrediënten gebruiken
  • Het handgemaakte producten zijn uit Nederland in plaats van producten gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden in lage lonen landen.

Ook een wereldverbeteraar worden? Kom langs bij Andersom op de Camperstraat 42 te Amsterdam!

Tot snel!