Preloader image SOCIALSTART

Ongewoon begin, met veel vooruitgang.

Door SocialStarter Wouter Slangenberg

De week begon op maandag wat ongewoon, onder mijn auto met een laspistool in mijn hand, de auto was slechter dan gedacht, dus liep het weekend wat uit. Gelukkig werd dit tot een goed einde gebracht en kon ik dinsdag, met enige spierpijn, deelnemen aan de Inwork conferentie in de Meervaart te Amsterdam. Wederom een leerzame dag omtrent het thema werk/arbeid. Wat ik in deze maanden al vaker heb gehoord: er zijn te weinig banen, maar er is wel ontzettend veel werk te doen kwam ook vandaag weer terug. Nu alleen nog even kijken hoe we dat invullen. Indrukwekkend was het verhaal van Roemenië waarbij de sociale firma voor slechts 40% uit giften bestaat en de deelnemers gewoon betaald krijgen. Nu is Roemenië niet zomaar te vergelijken met Nederland, maar een kijkje over de grenzen is altijd leerzaam. De borrel is wederom het belangrijkst onderdeel van de dag en een aantal vruchtbare contacten werden gelegd.

De woensdag en donderdag stonden in het teken van mijn eigen sociale firma, een service waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt je auto komen wassen, zonder water en bij je thuis. Groen, duurzaam en sociaal. In een bedrijfssetting, die minder afhankelijk is van subsidies vanuit de overheid, worden mensen aan het werk geholpen. Eerst binnen de sociale firma, met als doel ze na 1 of 2 jaar door te laten stromen naar een betaalde werkplek. Het mooie van deze sociale firma is, is dat er daadwerkelijk meer werk wordt gecreëerd. In plaats van een wasstraat, wordt er met de hand gewassen. Dit scheelt bovendien enorm veel energie.

Het waren nuttige dagen. Dat vergaderen ook binnen 30 minuten kan, bewees mijn gesprek op woensdagmorgen bij de Gemeente aan de Weesperstraat. Mijn vragen werden afgevinkt en binnen 30 minuten stond ik buiten met twee telefoonnummers extra en alle vragen beantwoord, daar word je blij van! De rest van die dag kon ik mooi inzetten om verder te schrijven aan versie 2 van het business plan en natuurlijk de begroting. De feedback op versie 1 was positief, dus een versie 2 is snel te realiseren. Naast het schrijven lopen daar andere zaken dwars doorheen, potentiële klanten bellen en mailen, vragen voorbereiden voor de Masterclass en binnenkort een case inbrengen voor een groep studenten aan de VU.

Dan is er weer de vrijdag, toch eén van de mooiste dagen van de week. In groepsverband een masterclass volgen en ’s morgen intervisie. Een mooie afsluiting van weer een mooie week!