Preloader image SOCIALSTART

Money Matters

Door SocialStarter Tamara de Graaf

De Masterclass van deze week vond in een iets formelere setting plaats dan normaal. We hadden namelijk bezoek van drie fondsen. Suzanna Vergouwe van Kansfonds, Nicole Rietvelt van Stichting Doen en Rogier Moulen Janssen van PIN Fonds zaten klaar om al onze vragen te beantwoorden. En dit waren er nogal wat!

De wereld van fondsen is namelijk een oerwoud waar je echt wel even je weg in moet vinden. Bij het ene fonds mag je namelijk nog niet gestart zijn met je project of onderneming, terwijl het andere fonds graag al enig resultaat zou willen zien. Ook de rechtsvorm waaruit of waarbinnen de activiteiten plaatsvinden is van belang. Het oerwoud wordt gekenmerkt door geldschieters die verschillen van grootte, expertise, bezittingen en middelen.

Het was een erg leerzame middag. Je weg hierin vinden is namelijk belangrijk. Voor elk initiatief heb je toch een bepaalde mate van financiering nodig. Voor onze opdrachten en projecten geldt dit uiteraard ook in meerdere of mindere mate. Hoe idealistisch je ook bent – overigens een bekende eigenschap van sociaal ondernemers – aan het thema ‘geld’ ontkom je niet. Voor mijn opdracht bij TransTech, een dagbestedingslocatie van Cordaan Leerwerkbedrijf, is het aanvragen van fondsen niet direct een prioriteit. Ik ben op zoek naar duurzame financiële draagvlak. Iets wat ik niet in eerste instantie zou koppelen aan subsidies en fondsen.

Een interessant inzicht dat ik dan ook heb verkregen uit de Q&A met de fondsen, is dat er ook in het oerwoud der fondsen iets nieuws in ontwikkeling is, namelijk: de focus op sociaal ondernemerschap. Dit houdt twee dingen in. Enerzijds worden de verantwoordingseisen aangescherpt en zullen er in sommige gevallen eerder leningen worden versterkt dan giften. Anderzijds ontstaat ook het besef dat er vaak een begroting van >3 jaar nodig is. Verduurzaming lijkt de norm te worden. Dit vind ik een spannend gegeven.

Want zowel als geldschieter als initiatiefnemer moet je dan veel commitment en vertrouwen hebben. Mijn project bij Cordaan is in eerste instantie gericht op het vergroten van doorgroeimogelijkheden voor de deelnemers en het creëren van betaalde werkplekken. Een plan dat niet zo 1,2,3 gerealiseerd wordt.

Wat mij ook is bijgebleven van deze vrijdagmiddag is dat fondsen meer zijn dan geldschieters. Er werd ons geadviseerd onszelf de volgende vraag te stellen: “Wie en wat heb je nodig om jouw persoonlijk doel te bereiken?” Met idealen alleen kom je er namelijk niet. Een fonds is binnen het eigen expertisegebied zeer bereid mee te denken. Dus, naast de hamvraag “wat kost het?”, is voor elke fondsaanvraag openheid van belang. Alleen dan kunnen de fondsen je tegemoet komen in ‘geld’, ‘advies’ en ‘partnerschap’. En voor mij geldt: toch nog maar ’s herzien wat een fonds voor mijn project kan betekenen!

blog Tamara 2