Preloader image SOCIALSTART

Haast, de BuurtKnaak en wetjes

Door SocialStarter Sanne Koemeester

Haast
Nog 1 maand en dan zal het eindfestival van SocialStart 2015/2016 plaats vinden in Pakhuis de Zwijger. De eerste uitnodigingen zijn de deur uit vandaag. Het was vandaag duidelijk kenbaar bij de meeste trainees dat het nog maar één maand is voordat de officiële periode van SocialStart afgelopen is. We begonnen met een Businessmodel Canvas-intervisie. In groepjes gingen we aan de slag met verschillende thema’s; financiën, rechtsvormen, marketing en eindfestival. Ik zat zelf bij financiën, zodat ik de rest mijn begroting voor kon leggen en mijn vragen kon stellen, voordat ik deze naar een fonds ga uitsturen. Er is nog wat werk en finetuning nodig voor mijn begroting en businessplan, dus ik zit niet stil de aankomende vier weken.

BuurtKnaak
Ik ben SSchermafbeelding 2016-01-25 om 14.35.18anne Koemeester en heb mij de afgelopen vijf maanden mogen inzetten voor het Leger des Heils. In Amsterdam Noord hebben zij een grote moestuin, 50|50 Green, waar deelnemers van het Leger des Heils dagbesteding doen. De tuin is nogal verscholen in de wijk en dus aan mij de taak deze meer te laten zien en meer interactie te creëren tussen 50| 50Green en de Bloemenbuurt. We gaan dit bereiken door middel van de BuurtKnaak. Dit is een community currency/ruilmiddel voor de buurtbewoners.
Als men zich inzet voor een ander of de wijk en dus vrijwilligerswerk doet, verdient men een BuurtKnaak. Deze Knaak kan hij of zij dan weer inleveren bij een lokale ondernemer voor kortingen op producten of diensten. Bijvoorbeeld mee eten met de Buurtmaaltijd op de Heliotroopstraat of korting in de biologische winkel Without Worries.

De Wetjes van Duco
Na de lunch hebben we in de middag een masterclass gehad van Duco Stadig. Hij is jarenlang wethouder geweest van Amsterdam en heeft een boek geschreven: “De Wetjes van Duco”. Daar ging het vandaag over en met name over de wetten op het gebied van onderhandelen. Hetgeen dat mij voornamelijk bij gebleven is, is het wetje van de haast. Wie heeft er haast? en wie heeft er straks haast?
Zorg ervoor dat jij tijdens de onderhandeling nooit haast hebt, of in ieder geval doet alsof dat niet zo is. Met haast wordt bedoelt dat je letterlijk haast hebt qua tijd. Bijvoorbeeld: voor jou moet het echt voor volgende week geregeld zijn, omdat je dan de volgende stap moet zetten in jouw proces. Het kan bijvoorbeeld ook dat er een renteklok tikt en het gewoon zo snel mogelijk geregeld moet zijn. Hoe minder tijd, hoe minder rente. Maar het is dus belangrijk over te komen, geen haast te hebben.
Een voorbeeld uit het boek De Wetjes van Duco: “Een mooi voorbeeld is de gang van zaken rond de verzekering van de Noord Zuidlijn. De Gemeenteraad had in het openbaar besloten dat B en W voor een bepaalde datum de verzekering geregeld moest hebben. De verzekeraars lazen dat in de krant en dachten: hoera. Ze vroegen absurde prijzen. De Gemeente deed vervolgens het enig juiste: ze besloot niet te verzekeren en het risico zelf te dragen. Ze onthaastte zichzelf daarmee effectief. Op enig moment in de toekomst konden de dán resterende risico’s desgewenst alsnog worden verzekerd, als de verzekeraars weer een beetje normaal zouden zijn gaan doen. Dat is twee jaar later inderdaad gebeurd.”

haast

Eindfestival
Onderhandelen dus. Ook binnen de SocialStart groep moeten we onderhandelen wie wat gaat doen op het eindfestival, wie mag hoeveel tijd, wie mag er wel dingen verkopen en wie niet en wie mogen er een grote stand en wie alleen maar een statafel. De eerste ideeën voor het festival staan op papier en de aankomende 3 weken moeten we dit perfect krijgen. Heb jij geen uitnodiging gehad voor het festival en wil je er wel graag bij zijn, omdat jij kansen ziet in mijn project of heel erg benieuwd bent naar welke andere sociale ondernemingen opgezet worden en of je daar in kunt investeren? Of ben je benieuwd naar eventueel een plek bij SocialStart volgend jaar? Neem dan even contact op met Johannes en/of Anneleen (zie contact rechtsboven).

Ik ga nog even keihard doorknallen aan de BuurtKnaak, TOT DAN!