Preloader image SOCIALSTART

Crowdfunding : geld én betrokkenheid

Door Social Starter Margriet

Geld vragen in je eigen netwerk? Moet dat nou? Ja dat moet! Gijsbert Koren vertelt ons waarom. Je persoonlijke linken zijn erg belangrijk bij crowdfunding. Om de grote massa (de crowd) te kunnen bereiken, moet je namelijk eerst deze mensen achter je hebben.

Voordat er gestart kon worden met de masterclass werd Gijsbert eerst nog even gewaarschuwd dat wij Social Starters nogal mondig zijn. Nou, daar was niks van gelogen. De hele ochtend stond in het teken van kritische vragen en interessante dialogen. Tijdens deze masterclass over crowdfunding hebben we meneer Koren omver geblazen met onze kennis. We weten namelijk al veel meer dan we denken. Kennen jullie het Business Model Canvas? Ja hoor, dat kennen wij! En hebben jullie gehoord van de golden circle (why/how/what ) van Simon Sinek? Jazeker! 

Tijdens de masterclass leerden we gelukkig ook nog veel nieuws. Zo leerden we de drie belangrijke aandachtspunten bij crowdfunding. Dit zijn: het leggen van  persoonlijke linken, vertellen wat je tegenprestatie is (wat krijgt je publiek er voor terug) en aangeven wat jouw project inhoudelijk interessant maakt. Verder is het belangrijk dat duidelijk is waar je geld naar toe gaat, wat je doelbedrag is (hoeveel geld je nodig hebt) en wat je deadline is. 

Een kritische noot tijdens deze ochtend: zijn we inmiddels niet crowdfunding-moe aan het worden? Gelukkig gaf Gijsbert aan dat dit niet altijd erg hoeft te zijn. Men wordt namelijk steeds creatiever met crowfunden. Zo hoeft crowdfunding niet per se meer online via een platform te gebeuren. In plaats daarvan kan crowdfunding ook via een persoonlijk verhaal of een flyer in een winkel plaatsvinden. 

Als laatste: crowdfunding gaat niet alleen om geld! Crowdfunding is naast een goede weg om financiële middelen te krijgen namelijk ook een vorm van promotie en een uitbreiding van betrokkenheid. Dáár ligt volgens Gijsbert de potentie. Niet per se in het krijgen van geld, maar in het creëren van een betrokken omgeving voor jouw project! 

 crowdfunding